17 Ocak 2016 günü gerçekleşen CHP Parti Meclisi seçimlerinde, partinin genel sekreteri ve bir genel başkan yardımcısı seçilmemişler. Akla gelen soru: Aday olmaları uygun muydu? Kurulacak yönetim modeline göre farklı yapılar olabilir. “Parlamenter sistem – başkanlık sistemi” tartışması burada da karşımıza çıkıyor. Kendileri milletvekili. Bir modele göre, milletvekilleri, pozisyonları gereği, ex officio, Parti Meclisi üyesi olabilir.
Siyasî partiler bir ülkenin yönetiminde vatandaş ile yöneten hükümet arasında bir role sahipler. Meclis toplanan vergilerin nasıl kullanılacağı konusunda hükümet yönlendirmesi ile tercih yapıyor. Benzer yapıyı siyasî partiler için de düşünebiliriz.
Parti gelirlerinin nasıl kullanılacağına MKYK önerisi ile Parti Meclisi’nin karar vermesi gerekiyor. Parti Meclisinin kompozisyonu ne olmalı? Milletvekillerinin yanı sıra, toplam delege sayısının belli bir yüzdesi Parti Meclisi üyesi olabilir. CHP’de 1216 delege var imiş. % 10 varsayımını yaparsak 122 delege (milletvekili değiller). 136 milletvekili çoğunluğa sahip olacak. Temel soru, Parti Meclisi’ndeki “Milletvekili : Delege” oranı ne olmalı?
Parti seçimlerde milletvekili sayısını arttırırsa, Parti Meclisi üye sayısı artacak.
Başka bir modelde de, Parti Meclisi sadece delegelerden oluşabilir. Genel Başkan yardımcıları, milletvekilleri arasından genel başkan tarafından seçilebilir. “Hükümet”i oluştururlar.
Model üzerinde tartışmak gerekiyor.